NaslovnaO ZavoduSvetski dan borbe protiv side - 1. decembar 2016. godine

Svetski dan borbe protiv side - 1. decembar 2016. godine

„Testiraj! Leči! Spreči!“

U okviru obeležavanja datuma iz Kalendara javnog zdravlja 1. decembar – Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS se tradicionalno već niz godina obeležava u Srbiji. Ove godine se kampanja obeležava pod sloganom „Testiraj! Leči! Spreči!“

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2015. godine, u Republici Srbiji su registrovane 3263 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1777 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1085 osoba umrlo od AIDS-a, a još 102 osobe od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom. Kao i ranijih godina i ove godine seksualni put prenosa je dominantan (88%), posebno nezaštićeni analni seksualni odnosi među muškarcima (73%),  kako među novootkrivenim osobama inficiranim HIV-om, tako i među obolelima i umrlima od AIDS-a (oko 50%).

Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji  živi 2076 osoba inficiranih HIV-om,  a procenjuje se da u našoj zemlji još oko 1100 osoba ne zna da je inficirano HIV-om. Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV. Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno, poverljivo i besplatno, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja, a u cilju pružanja pravih i stručnih informacija potrebnih klijentu da donese odluku da li je pravi trenutak za testiranje, ali i da prepozna stvarni rizik tj. rizično ponašanje koje je praktikovao ili koje i dalje upražnjava, te da isto promeni u cilju preveniranja inficiranja HIV-om u budućnosti. S druge strane, HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da uđu u program praćenja, odnosno lečenja HIV infekcije koje  daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji, te je danas HIV infekcija hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše replikacija HIV-a.

U Zavodu za javno zdravlje Kruševac zvanično radi DPST i svi zaineresovani građani mogu svakim radnim danom od 8-14 časova da se jave u Savetovalište kako bi dobili sve potrebne savete u vezi HIV/SIDE ili izvrše dobrovoljno i poverljivo testiranje na HIV, koje je anonimno i besplatno.

ZZJZ Kruševac je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side u OŠ ''Nada Popović'' realizovao tribinu za učenike i roditelje o bolestima zavisnosti kao faktoru rizika za prenošenje HIV virusa, a u ŠOSO ''Veselin Nikolić'' tribinu za roditelje i učenike pod nazivom ''HIV – ključne reči''. Predavanja i radionice će tokom decembra biti realizovane u još dve škole u Kruševcu.

DSCN0308

DSCN0313

DSCN0314

DSCN0316

DSCN0318

Poslednje vesti

cert 
rszdravlje 
whologo 
batut
doktor
krusevacEPZZO

RFZO

DILS

© 2017 Zavod za javno zdravlje Kruševac. Sva prava zadržana.